Avskaffa hungern och svälten - går det ?
Hur ska det egentligen gå? Man räknar att jordens befolkning kommer att öka med ca tre miljarder människor fram till 2050. Det odlas en hel del spannmål men andelen åkermark som brukas går mer och mer åt till köttproduktion, vilket i sin tur kräver mera åkermark. Efterfrågan är stor och produktionen hänger inte med - dessutom kräver man idag en miljö- och klimatmässig, hållbar inriktning. Världens makthavare verkar försumma jordbruks produktionens betydelse. En fråga man kan ställa sig är om jorden egentligen har resurser att föda en befolkning på över 10 miljarder människor år 2050.
Ibland känns vissa saker svåra att råda över - produktionssystemet blir alltmer ansträngt. Klimathot, vattenbrist överbefolkning politisk oenighet, vad mer kan man kräva av de människor som bestämmer vår framtid. Trots en snabbare ökning av jordbruksproduktionen under de senaste decennierna lever fortfarande över en miljard människor i svält och hunger. En oansenlig, ökad köttkonsumtion, hård konkurrens om vete och majs från starkt subventionerade biodrivmedel i USA och EU, väder- och klimatfaktorer och en jordbruksfientlig politik i delar av världen har tunnat ut världens livsmedelslager, drivit upp priserna och gjort marknaden nervös. Mer än två miljarder människor på närmare 500 miljoner småjordbruk i Asien, Afrika och Latinamerika utgör en viktig del av lösningen till långsiktigt uthållig produktion. I fattiga länder går över hälften av familjeinkomsten till mat – hos oss är motsvarande siffra elva till tretton procent. Stadsbefolkningar kommer i kläm när priser stiger, samtidigt som småbönder utan överskott kortsiktigt kan ha intresse av billig mat. Men vad vi har bevittnat på världsmarknaden för livsmedel de senaste sex-sju åren är endast en partiell återhämtning, efter decennier av sjunkande priser.
Det är viktigt att Sverige på hemmaplan och internationellt – inom jordbruks-, miljö och klimat-, utrikes-, forsknings-, handels- och biståndspolitik – aktivt agerar tillsammans med världssamfundet för att möta de krav som ställs. Det är hög tid för alliansen och de rödgröna att klargöra vad de vill på dessa områden.