Hur du surfar säkert !

Kategori: Kunskap är gratis! Publicerad fredag, 06 mars 2009


Allt fler svenskar väljer att vara uppkopplade under semestern. Men om du inte internetsurfar försiktigt finns det en risk att du kommer hem till dyra räkningar eller ett länsat konto.
Surfa säkert

Surfa säkert så undviker du dyra räkningar och länsat bankkonto.

En undersökning genomförd av DHL Express i samarbete med Kelkoo visar att över 80 procent av svenskarna tänker vara uppkopplade under semestern. Vi shoppar, för över pengar, mejlar och använder GPS-kartor. Allt fler väljer även att ta med sig sin bärbara dator när de reser utomlands. Men surfning är inte enbart förenat med nytta eller nöje. Det gäller också att vara uppmärksam på de risker som existerar.
Spärra utlandstrafik

Om du använder mobilt internet utomlands eller nära gränsen till Sveriges grannländer kan du råka koppla upp dig mot en utländsk operatör. Du debiteras då per nedladdad megabyte, vilket kan bli dyrt. Flera svenska operatörer erbjuder en spärr mot utlandstrafik och hos vissa är denna spärr påkopplad redan när du köper abonnemanget. Hör med din operatör vad som gäller hos dem.
Var uppmärksam när du surfar trådlöst

En så kallad "elak tvilling" är något du kan bli utsatt för om du surfar trådlöst på offentliga platser. Istället för att koppla upp dig direkt mot det trådlösa nätverket hamnar du då hos en bedragare som kopierat utseendet på detta nätverk. All din trafik kommer att gå via deras datorer så de kan läsa av dina användarnamn och lösenord. För att undvika detta bör du dubbelkolla att du kopplats upp mot rätt nätverk.

- Fråga alltid vad det trådlösa nätverket heter på det ställe där du tänker surfa. Tänk även på att det inte finns någonting som heter gratis, tipsar Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec.

- Räkna dessutom alltid med att det är någon som har installerat ett program som läser av dina lösenord när du går in på till exempel internetcaféer, fortsätter han.

Undvik därför i största mån att göra bankärenden via sådana ställen. Om du ändå är tvungen att göra detta så kom ihåg att byta ut dina lösenord så fort du kommer hem.

Trådlös surfning innebär även en extra risk för virus och trojaner. Se till att du har uppdaterade antivirusskydd och brandväggar om du surfar med egen dator. Bli alltid misstänksam om du blir ombedd att ladda ned något okänt.
Kryptera och gör säkerhetskopior

Stöld av datorn eller mobilen kan också bli en dyr historia förutom självrisken. För att undvika att bli av med personlig information och lösenord bör du göra säkerhetskopior av dina filer och kryptera datorns och telefonens minnen.

- Svenskar har oftast avancerade mobiler och bärbara datorer och måste därför vara extra uppmärksamma under utlandssemestern. Vifta inte omkring med dina tekniska prylar och lägg dem inte på bardisken, varnar Per Hellqvist.

Tips nummer ett är att alltid ta kopior av dina filer och förvara på annan säker plats, till exempel i ditt bankfack. Då förlorar du i alla fall inte all information om du blir bestulen eller råkar tappa datorn i backen.

Tänk på inbrottsrisken när du är bortrest. Gör även säkerhetskopior på din stationära dator också och förvara kopiorna någon annanstans är bredvid din dator.

Undvik dyra teknikräkningar i sommar

* Spärra surfning mot utlandstrafik
* Ha uppdaterade antivirusskydd och brandväggar
* Var misstänksam mot okända filer du uppmanas att ladda ned.
* Byt lösenord om du varit inloggad på ditt bankkonto eller annan känslig sida på en offentlig dator.
* Ta säkerhetskopior och kryptera din dator och mobiltelefon.
* Stäng av röstbrevlådan på din mobil när du är utomlands då det fortfarande kostar pengar när andra ringer till dig, även om du stängt av din mobil.
* Sedan den 1 juli kan du även kontrollera dina telefonräkningar genom att spärra ditt telefonabonnemang mot uppringning av vissa nummer samt lägga en spärr på ditt abonnemang om räkningen överstiger en viss summa.

Träffar: 7906
DMC Firewall is a Joomla Security extension!