Leva billigt - Spartips F !

Kategori: Leva billigare - Spartips Publicerad onsdag, 18 mars 2009


Välj fler sparförslag här -  A B C D E F G

Bredband

Bredband kan man spara mycket pengar på om man är smart. Så det kan faktist vara dags att se över dina avtal nu.


Välj rätt bredbandsabonnemang
Det kanske är dags att se över bredbandsabonnemanget också. Tekniken utvecklas ständigt och priserna sjunker med jämna mellanrum. Så vad kostar ett abonnemang i dagsläget frågar du.
Tänk först på att det inte bara är månadsavgiften du ska räkna med när du jämför olika operatörer. Inte sällan så brukar det tillkomma startkostand, modemkostnad och eventuella överlåtelseavgifter. Många operatörer brukar ofta locka med gratisprodukter och erbjudanden som till exempel gratis e-postkonto, hemsidor och trådlösa modem. Men det kan vara en bra idé att fundera över om du verkligen behöver de här produkterna. Kommer du att skapa en ny e-post eller göra en hemsida?

Vilken hastighet behöver du?
När vi kollat igenom det och funderat klart så är det dags att fråga dig själv hur du använder internet och vilken hastighet som du kan tänkas behöva.
Om du för exempel laddar ner mycket musik, filmer eller spelar spel på internet så är det bättre att välja en högre hastighet, förslagsvis upp till 24 mbit/s.
Är det däremot så att du använder internet för att betala räkningar, skicka mail eller chatta så klarar du dig lika bra med en lägre hastighet.

Upp till 2 mbit/s
För dig som mest använder internet till att maila, betala räkningar, surfa och chatta.
Upp till 8 mbit/s
För dig som spelar mycket på internet, laddar ner musik och andra större dokument.
Upp till 24 mbit/s
Främst för de som spelar mycket på internet, laddar ner många filmer eller de som ser på teve via internet.

Mobilt bredband
Det blir ständigt mer populärt att använda sig av mobilt bredband.
Den största fördelen med det är att du får en obegränsad tillgång till internet och kan koppla upp dig oavsett var du befinner dig. 3,6 mbit/s mobilt bredband har ungefär samma månadskostnad som det billigaste fasta 2mbit/s abonnemanget. Om du tar emot många mail, sitter på msn ofta eller helt enkelt bara vill hålla dig uppdaterad så passar mobilt bredband alldeles utmärkt för dina ändemål. Däremot så är det alldeles för långsamt för spel, musik och tv-tittande.

Kundtjänst och säkerhet
Känner du att du kan få behov av att tala med kundtjänsten några gånger i framtiden? Då kan det vara värt att kolla upp hur hjälpsamma dem är. Vilka öppettider har dem och hur når du dem enklast. Mitt tips är att provringa till operatörens kundtjänst en gång innan du väljer din operatör, då kan du få en fingervisning av vilken servicenivå du kan vänta dig i framtiden om något skulle gå fel. Viktigt är också att kolla upp vilken säkerhet som leverantören erbjuder dig på det abonnemang som du valt. Erbjuder dem för exempel kryptering, brandvägg eller virusskydda.

Tips och råd:
Titta på alla avgifter, inte bara månadsavgiften. (Startavgift, modemkostnad och överlåtelseavgift)
Hur kommer du att använda internet. Vilken hastighet behöver du?
Är mobilt bredband någon alternativ?
Hur bra är kundsupporten och hur lätta är dem att nå? Den tekniska supporten?
Vilken säkerhet erbjuder leverantören dig för ditt abonnemang? (Kryptering, virusskydd och brandvägg)

Samma operatör till bredband

land och telefoni
Många operatörer ger rabatterade priser om du använder både deras telefonabonnemang och bredbandsabonnemang. Det kan vara smart att ta med i beräkningarna när du ska byta abonnemang. Jämför med bland annat glocalnet, bredbandsbolaget, comhem och telia.

Dela bredbandskostanden med grannen
Dagens bredband erbjuder väldigt höga hastigheter och det är inte många som lyckas använda dem fullt ut. De flesta av oss klarar oss helt enkelt med mycket mindre. Så varför inte ta och dela på bredbandet med grannen. Med dagens trådlösa teknik är det väldigt enkelt att koppla upp så att även grannen kan dela på internet. Dessutom så är det väldigt billig teknik man använder, så det blir inga dyra inköp.

Är det bara du och grannen som delar på bredbandet så blir din kostnad halverad. Men ifall du har två grannar till som är intresserade av att vara med och dela så blir kostnaden bara 25% för dig.
Sparpotentialen är hög.

Stämmer hastigheten med vad operatören lovade
I vissa fall så håller inte hastigheten på internet alls måttet om man ser på vad det står på kontraktet. Då är det viktigt att ta kontakt med bredbandsoperatören för att få priset sänkt eller hastigheten uppgraderad.
På bredbandskollen.se kan du mäta hastigheten av ditt bredband snabbt och enkelt.

Källa: spartipset.se

Alla har vi många onödiga utgifter. Det kanske är dags att sluta med lite onödiga saker och börja tjäna pengar istället.

Kvällstidningen
Tillhör du en av alla som varje dag köper en expressen eller aftonbladet. Är det verkligen nödvändigt? Om du köper en kvällstidning för 15 kronor per dag så blir det 5.500 kronor om året. Hur många skulle beställa en prenumeration för den här summan? Det går väl an att köpa en tidning då och då. Men det är kanske inte nödvändigt att köpa en ny varje dag när både aftonbladet och expressen finns tillgängliga gratis på internet.

Bortkastad mat
100 kilo ätlig mat blir kastat per år och person. Låter det otroligt? Det är sant. Enligt konsumentföreningen i Stockholm så slänger vi hela 27 procent av all mat vi kånkar hem från affären. Om hela svenska folket skulle sluta med detta slöseri så skulle det vara samma som att var sjätte bil försvann från vägarna.

En tredjedel av maten vi kastar i soporna hamnar där p.g.a att den blivit för gammal. Men resten hamnar i soporna trots att det är helt ätbart. En bidragande orsak att vi kastar så mycket ätlig mat är att vi tror för mycket på datummärkningen. Maten håller oftast mycket längre än vad datum märkningen anger. Många tolkar det som så att om det gått en dag över bästföredatumet så är maten förstörd och totalt oätlig. Men så behöver det inte alls vara. Vi måste våga lita mer på våra egna sinnen. Har mjölket gått över en eller två dagar så ibland förstörd, men många gånger är den fortfarande helt okej. Det känner man om man smakar på den. Men det är inte alla som vågar göra det.

Undantaget är dock vakuumförpackad mat, köttfärs och kyckling. Dem ska man gå efter datumet på. Stor del av maten vi kastar är matrester från våra tallrikar. Mestadels är det pasta, potatis och ris som hamnar i soppåsen. Men även frukt, grönsaker, fil och mjölk. Om ni är en familj på 4 personer så kan ni spara otroligt mycket pengar varje år bara genom att ta till vara på maten ni köpt. Exempelvis genom att inte lägga upp för stora portioner på tallriken. Göra matlådor av överbliven mat. Och lita mer på dina egna sinnen än på bästföre märket.

Källa: spartipset.se

Låna bil utan kostnad FLER TIPS HÄR !

Företaget Hertz Freerider erbjuder dig att låna en fulltankad bil utan kostnad.
Enda kraven är att du är svensk medborgare och har haft körtkort i minst ett år.

Hertz är en biluthyrningsfirma med drygt 150 kontor runt om i Sverige. Och av olika anledningar så behöver de förflytta sina bilar mellan uthyrningskontoren. Det kan göras på två sätt. Antingen så anlitar dem ett transportföretag eller så körs bilarna till respektiva station av privatpersoner.

Genom att låta privatpersoner köra bilarna kostnadsfritt till plats istället för att skicka dem på frakt kan Hertz spara väldigt mycket pengar. Men det gör ju även du i.o.m att du inte behöver betala för något. Det flesta transferkörningarna går till och från Stockholm, Göteborg och Malmö, men det händer ofta att dem behöver transportera bilar mellan andra orter också.
www.hertzfreerider.se

Välj fler sparförslag här -  A B C D E F G

Träffar: 14925
Our website is protected by DMC Firewall!