Leva billigt - Spartips G !

Kategori: Leva billigare - Spartips Publicerad onsdag, 18 mars 2009


Välj fler sparförslag här -  A B C D E F G

Byt till ett vattensnålt duschmunstycke

Mellan 15 och 20 procent av den totala energiförbrukningen i en villa i Sverige går åt till att värma upp vattnet. En familj på fyra personer som i snitt duschar fem minuter per person varje dag, förbrukar 87,6 kubikmeter per år.
Med ett vattensnålt duschmunstycke minskar förbrukningen till 58,4 kubikmeter per år. Vattenräkningen blir lägre och energiförbrukningen minskar. Totalt kan en familj med fyra personer sänka kostnaden för sin vattenförbrukning med 1300 kronor per år genom att byta munstycke på dusch och vattenkranar.

Bortkastad mat

100 kilo ätlig mat blir kastat per år och person. Låter det otroligt?
Det är faktiskt sant. Enligt konsumentföreningen i Stockholm så slänger vi hela 24 procent av all mat vi kånkar hem från affären. Om hela svenska folket skulle sluta med detta slöseri så skulle det vara samma som att var sjätte bil försvann från vägarna.
En tredjedel av maten vi kastar i soporna hamnar där p.g.a att den blivit för gammal.
Men resten hamnar i soporna trots att det är helt ätbart.
En bidragande orsak att vi kastar så mycket ätlig mat är att vi tror för mycket på datummärkningen. Maten håller oftast mycket längre än vad datum märkningen anger. Många tolkar det som så att om det gått en dag över bästföredatumet så är maten förstörd och totalt oätlig. Men så behöver det inte alls vara. Vi måste våga lita mer på våra egna sinnen. Har mjölket gått över en eller två dagar så är den ibland förstörd, men många gånger är den fortfarande helt okej. Det känner man om man smakar på den. Men det är inte alla som vågar göra det.
Undantaget är dock vakuumförpackad mat, köttfärs och kyckling. Dem ska man gå efter datumet på.
Stor del av maten vi kastar är matrester från våra tallrikar. Mestadels är det pasta, potatis och ris som hamnar i soppåsen. Men även frukt, grönsaker, fil och mjölk.
Om ni är en familj på 4 personer så kan ni spara otroligt mycket pengar varje år bara genom att ta till vara på maten ni köpt.
Exempelvis genom att inte lägga upp för stora portioner på tallriken. Göra matlådor av överbliven mat. Och lita mer på dina egna sinnen än på bästföre märket.

Byt tjänster med dina vänner.


På pantbanken belånas lös egendom. Guld är det vanligaste. Ska du lämna in videon, kameran eller stereon måste du visa upp inköpskvitto. Hushållsmaskiner tar man inte emot. Musikinstrument går bra att lämna in. Pengarna får du med det samma. Lånet löper på sex månader, sedan säljs varan på auktion. Överskottet på försäljningen får du själv behålla.

Har du inga pengar i plånboken hindras du från att göra impulsköp.

Det kan gå att skjuta upp kvarskatten om du har tillräckligt starka skäl. Det kan vara på grund av sjukdom, arbetslöshet eller andra sociala skäl. Uppskov gäller bara i tre månader efter beslutet. Överklagningstiden går ut den sista februari.

Anordna en miniloppis där du bor. Sälj av det överflöd som du kan vara utan och köp dig något annat billigt.

Se över dina lån. Lån kanske behövs skrivas om. Eller gå med i JAK och spara och låna för en räntefri värld.

Handla på fel årstid. Köp vinterkappan i april, då de reas ut. Detta förutsätter att du inte är i stort behov av en kappa när det verkligen är vinter. Betala i tid. Betala räkningarna i tid så du slipper straffränta.

Källa:

Olle Årman
Helen Titoff
Infoteket

 

Dyrt att bli mamma och pappa !

Att bli förälder kan vara ganska dyrt om man följer alla råd som ges om vad man "måste" ha. Många saker som rekommenderas av t.ex. Konsumentverket behövs faktiskt inte, utan tvärtom kan din och barnets relation tjäna på att inte köpa allt som "ska" köpas.

Barnvagn
Med hjälp av en bra bärsele kan man bära barnet de första 6 till 12 månaderna. När barnet börjar väga ordentligt kan det vara billigare och klokare att köpa en sittvagn istället - den kan man också använda i flera år. En del mammor undrar då hur de ska handla med barnet - om du måste använda barnvagn så lägg maten i den och bär barnet! Annars kan en ryggsäck fungera utmärkt i kombination med en bärsele där barnet sitter fram.

Skötbord, baby wipes, mm
Tanken bakom skötbord är att det är ett "arbete" att göra rent och byta blöjor och att det är därför viktigt att ha en god arbetsställning. Ett lika bra sätt att skona ryggen är att byta med det lilla barnet i knät och det större barnet på golvet. Eller köp en meter plastad frotté som du kan lägga på soffan, sängen eller någon annans stans där du sitter skönt. Byt ställning ofta.

När barnet ska tvättas rent i underlivet kan du lägga det lilla barnet längs med armen med huvudet i armkroken och ena handen runt ena benet. Skölj av barnet under rinnande vatten istället för att använda wipes, och torka barnet med en mjuk handduk. Låt gärna barnet lufta rumpan en bra stund vid blöjbyten. Barn ska gärna vara nakna så mycket som möjligt, de föds nakna och trivs bra med det! ! Höj temperaturen i hemmet istället för att bylta på barnet eller håll barnet innanför dina egna kläder. Här kan du spara in på både kläder och tvätt!

Spjälsäng
Sov med barnet - det mår både mamma och barn bäst av! Med barnet i sängen behövs ingen spjälsäng - bättre att investera i en riktig barnsäng när barnet har blivit äldre.

Napp
Nappen är ett substitut för bröstet och användning av napp inverkar på ett negativt sätt på amning. Med det lilla barnet som vill suga jämt men som kanske inte vill ha mer mjölk kan man använda sig av sitt lillfinger. Barn med stort sugbehov hittar ofta sin egen tumme till slut. Barn som ammas fritt (d.v.s. så ofta de vill) suger sällan på tummen några längre perioder.

Barnmat
Barn under 6 månader nöjer sig oftast med bara bröstmjölk - friska barn behöver inte heller annat. Smakportioner och burkmat är något som man inte behöver ge. Har man barnet i knät vid måltider från början är barnet väl medveten om mat och det sociala i att äta tillsammans och kommer att själv aktivt visa att det vill smaka på det som finns på mammas eller pappas tallrik. Välling är detsamma som bröstmjölksersättning och kan aldrig ge samma näring och närhet som amning. Barn som ammas fritt (d.v.s. så ofta de vill) äter sällan regelbundna måltider innan 1 års åldern. Här finns massor med pengar att spara!

Leksaker
Det lilla barnet vill helst vara hos sin mamma och pappa. Inga leksaker är någonsin så spännande som att få vara med när mamma och pappa pysslar med sitt. Ha barnet hos dig och be släktingar sätta in pengar på ett bankkonto - din tonåring kommer att tacka dig!

Av Cecilia Moen

Lite udda saker man kan göra men kanske inte bör göra !

Detta sagt med glimten i ögat och med en definitiv tanke att detta är på skoj !
 1. Stjäl allt: Allt kan stjälas. Behöver du en bil, stjäl den. Eller vad med mat – stjäl den. Det är ett litet problem bara. Detta tips tycker inte polisen om.
 2. Superunderställ: Använd superunderställ inomhus vintertid i stället för att skruva upp värmen. Du sparar ström…
 3. Gratis mat: Potatis är både sunt och näringsrikt. Har du en potatisåker i närheten? Åk dit och gräv upp lite gratis potatis… Försök vara tyst så inte bonden ser dig.
 4. Tidning: Dela din tidning med grannen och spara pengar. Betala halva prenumerationen var. Kanske inte det mest korkade tipset så länge man inte kommer upp i bråk med grannen om vem som ska läsa tidningen och när.
 5. Är det dags att klippa sig?: Låt håret växa så slipper du gå till frisören. Du sparar mycket pengar på detta.
 6. Inga blommor: Köp inga blommor på bröllopsdagen och andra jubileum. Undrar om frugan blir så glad för detta…
 7. Drick vatten: Drick vatten när du går på restaurant. Det är mycket billigare än vin och öl. Kanske lite tråkigt att käka på en fin restaurant och dricka vatten, men du sparar pengar.
 8. Gårdagens bröd: Köp gårdagens bröd. Det är billigare och du sparar pengar.
 9. Värmeljus: Köp massor av värmeljus och använd dessa för att värma upp din lägenhet. Har inte gjort någon vetenskaplig test på hur många ljus som ska till, men vi tror det blir MASSOR.
 10. Dela på desserten: Dela på desserten på restaurant. Det är mysigt och billigare än att köpa din egen. Det är mer romantiskt också. (Detta kanske inte gäller om du är på lunch med din kusin som har värsta förkylningen).
 11. Gör ditt eget toapapper: Gör egna tvättlappar av tyg. Tvättar du dom på 90 grader vill det vara lika hygieniskt som vanligt toapapper.
 12. Behövs diamanten?: Diamanter är fina, men måste man ha dom på förlovningsringen? NEJ! Det duger med en vanlig guldring, eller?
 13. Termos: Spara pengar på att ta med termos i stället för att köpa kaffe när du är ute.
 14. Lifta: Bil är dyrt, och om du inte följer vårt första spartips (stjäl allt) så bör du lifta. Att åka kollektivt är också dyrt, men att lifta är gratis.
 15. På bio: Ta med billiggodis köpt på stormarknader. Det är oftast dyrare att köpa godis på biosalongen.
 16. Äpple: Fixa gratis äpplen och billigare äppeljuice. Känner du någon som har äppelträd? Många låter äpplena bara hänga tills de ramlar till marken. Fråga om du kan få plocka dessa. Känner du ingen som har ett äppelträd så ta en promenad runt i grannskapet en mörk sommarnatt…
 17. Sov på flygplatsen: - och spara pengar på din resebudget. Måste du resa via stora flygplatser är det ofta dyrt att sova på flygplatshotellen. Då är det billigare att sova på flygplatsen.
 18. Trådlöst nätverk: Många köper i dessa dagar trådlös router, men bara ett fåtal vet hur dom ska ställa in säkerheten. Logga på din grannes trådlösa nät och surfa gratis.
 19. Stäng av alla lampor: Du sparar ström och därmed pengar.
 20. Inget gym: Att gå på gym kan kosta flera hundringar i månaden. Ut och springa i skogen i stället. Hitta lite timmer att lyfta.

Välj fler sparförslag här -  A B C D E F G

Träffar: 14855
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd