Tips inför resan - Spartips C !

Kategori: Leva billigare - Spartips Publicerad onsdag, 20 januari 2010


Välj fler sparförslag här -  A B C D E F G

40 intressanta och smarta semestertips !

1 VÄLJ RESMÅL FRÅN EN ANNAN DEL AV SVERIGE
Undersök om det finns möjligheter att till exempel flyga från en annan ort än din egna. Sportlovet infaller som bekant vid olika tillfällen i olika delar av Sverige. Du kan spara tusenlappar genom att välja en flygplats längre bort och inte näst gårds där du bor.

2 UNDVIK ATT BOKA RESOR UNDER HÖGSÄSONGEN
Välj inte att boka resor under storhelger och skollov. Första delen av december och januari är den mest gynnsamma perioden att boka sin resa på.

3 FÖRSKJUT HELGEN
Bättre att välja andra dagar än dom flesta svenskarna gör - välj lördag till tisdag istället för weekend resor, torsdag till söndag.

4 BOKA INTE FÖR SENT
Välj ett charterbolag som har denna möjlighet att boka tidigt. Det finns även rabatter som flygbolagen erbjuder - var inte sen att utnyttja denna möjlighet.

5 RES PÅ NATTEN
Boka din biljett på natten då färre människor är inloggade på de stora resbolags sajterna. Biljettpriserna har en benägenhet att ständigt ändras beroende av intresse och tidpunkt för bokningen av densamma.

6 VILKET KREDITKORT SKA MAN VÄLJA
Det finns flygbolag som inte berättar om dyra kortavgifter som kan läggas på den ordinarie kostnaden. Elektronkort är ett bättre alternativ om man reser mycket.

7 VAR NÄRA FLYGPLATSEN
Till exempel Ryanairs flygplatser är ofta belägna långt från större städer. Välj hellre mindre städer där det finns anknytning till samma flygbolag - trevligare och billigare. Exempel på trevliga mindre städer: Barcelona, Bergamo, Milano och Girona

8 EURO OCH DOLLAR INGEN BRA VALUTA
Välj alltid resmål som har lika svag eller bara en marginell högre valuta än den svenska. Exempel på resmål är Polen, Ungern, Turkiet eller Island.

9 DET FINNS ALTERNATIV
Ibland kan det vara riktigt roligt att välja mindre städer som till exempel Marseille, Liverpol, Berlin eller liknande jämförbara alternativ. Väljer man lite udda städer och hoppar över storstäderna, väljer rätt tidpunkt sparar man tusenlappar som man kan ha roligare för när man väl är på plats.

10 VIKTIGT ATT JÄMFÖRA PRISER
Bra länk att gå till är Skyscanner.net. Där kan du jämföra lågprisflygets priser i olika länder. Kolla där innan du bokar på flygbolagets egen sajt. Dessa länkar rekommenderas: Luftgrop.se, Reseguiden.se, och även Pricerunner.se - där du kan jämföra biljettpriser från olika ställen och därmed få en uppfattning om var det för tillfället är billigast.

10 LYXHOTELL - BUDGETALTERNATIV
Bo på hotell är en trevlig upplevelse. Tycker man dessutom om att bo på ett fint lyxhotell väljer man med fördel ett sådant i en något mindre stad. Beräkningar gör gällande att besparingen kan bli så hög som 66 procent. Warszawa erbjuder ännu billigare alternativ.

11 HOTELL - SISTA CHANSEN - MINUTEN
Laterooms.com - Rear ut Hotellrum till extrapris. Har man lite flax så kan man få riktigt bra rabatt på hotellrum . Kolla med laterooms innan den tänkta avresan.

13 GLÖM INTE KAMPANJER NÄR DE DYKER UPP
Kampanjer är oftast till för att locka folk att välja det rätta flygbolaget om de själva får bestämma. Då gäller det minsann att hänga på låset för att få tag i dessa biljetter för rena vrakpriser. Det kan låta ungefär så här ! Hör av er till oss senast klockan 10.00 idag så erbjuder vi er en biljett nästan gratis. Man får naturligtvis vara snabb för det finns  endast ett begränsat antal biljetter, Allting givetvis uträknat för högsta möjliga utdelning. Ett förslag är att man prenumererar på ett så kallat nyhetsbrev från det bolaget som du är intresserad av. Kika på flygbolagens webbsidor.

14 BOKA SISTA MINUTEN RESOR
Är man riktigt flitig kan man hitta sista minuten resmål som har ett behagligt extrapris. Under lågsäsongen kan det dessutom köpas resor för rena vrakpriser. På sommaren är chansen att få tag på rabatterade resor bara tillgängligt om det är sanslöst fint väder på hemmaplan.

15 FÖRSÄKRA DIG PÅ RÄTT SÄTT
Undersök din hemförsäkring vad som ingår och vad som behöver kompletteras. Det finns alltid en anledning att undersöka vad som ingår i avbeställningsskyddet mm. Frågan ställs till dig som kund om det önskas en separat reseförsäkring.

16 MELLANLANDNING KAN MINSKA PRISET
Flyga direkt till en destination är ofta mycket dyrare än att välja en mellanlandning. Beställer du via nätet så kan du sätta en bock vid "endast direktflyg".

17 TÅGET KAN VARA FULLBOKAT - BOKA TIDIGT
SJ har många konstiga biljettalternativ. Kolla noga om du kan ändra resdag, tid för bokning eller platsen för avresan. Massor med lågprisbiljetter men som kanske bara finns vid ett kort tillfälle.

18 HEMLIGT HOTELL - SPÄNNANDE
Kolla in Lastminute.se, där hittar du "Top secret hotel", - hotellrum, hotellen med 75 procents rabatt om du har tur. Problemet kvarstår att man inte får reda på vilket hotell man kommer att bo på. Men med lite hjälp genom internet går det att lista ut i allafall.

19 VÄXLA VALUTAN - HEMMA
Kronan är en böljande valuta som kan gå upp och ned som en jo jo. Vissa länder som kanske har noll koll var lilla Sverige ligger ger extremt dålig växelkurs - bättre att växla hemma först och i en del fall bör du växla till dollar i stället och undersöka möjligheten att växla till den lokala valutan på platsen du besöker.

20  DEN LOKALA BUSSEN KANSKE HAR SIGHTSEEING
Finns det chans att välja lokaltrafiken beträffande sightseeings turer ska du välja detta alternativ - mycket billigare och kan även vara väldigt trevligt och intimt. Kolla busslinjer som väljer vägar förbi sevärdheter och andra uppskattade rutter. Skaffa dig ett guidehäfte så att du kan följa med i vad som sveper förbi exempelvis bussfönstret.

21 AVGIFTER DU INTE VISSTE OM...
Bankomatuttag bör man akta sig för när man är utomlands. På vissa håll kostar det upp till 40 kr extra för varje uttag du gör i respektive automat. Undantag finns och det gäller om du har Skandiabankens kontokort eller Icabankens kontokort.

22 EXTRA PÅSLAG....
Räkna med minst 1,5 procents extra påslag när du handlar på ditt fina Visa kort. Åter igen  är det Icabankens och GE Money Banks kort som inte har dessa avgifter.

23 FÖRORTSBOENDE - PRAKTISKT
Förortshotellen är alltid mycket billigare än hotellen i city. Du sparar åtskilliga kronor på att välja ett hotell i en förort eller en mindre stadsdel. Inget säger att det inte kan vara lika spännande i förorten som nånstans mitt i city. Mindre buller och kanske rent av trevligare bemötande och vänligare människor. Undersök möjligheterna att ta buss eller taxi för att öka smidigheten till och ifrån de aktiviteter du har tänkt dig och hotellet du bor på.

24 SUPER DYRA - BANKOMATER
I vissa länder, som till exempel  Spanien, lägger sig en fråga på displayen om, i vilken valuta du vill ha uttaget. Valet bör bli euro för bästa växelkurs och för att slippa extra avgifter.

25 PÅ KROGEN....
Flera länder i Europa, bl. a Danmark, där kan du räkna med att krogarna tar ut extra avgifter när du handlar med ditt fina kort. Man ska kanske tänka sig för en gång extra och kasta upp lite kontanter istället, för att slippa alla dessa onödiga avgifter.

26 TVÅL OCH SCHAMPO
Ta med eget schampo och egen tvål i ditt handbagage. Små förpackningar av schampo och eventuellt små gulliga tvålar på hotellet kan vara roligt att ta med sig hem som en liten extra souvenier - öppnade förpackningar slängs ändå vid städning. Men fråga alltid om det går för sig i receptionen, då är det oftast inga problem med detta.

27 MATSÄCK NÄR MAN ÄR PÅ UTFLYKT
Maten brukar vara dyr på flyget - detta kompenserar naturligtvis inte den eventuellt dyra flygbiljetten. God idé är att ta med egen mat, men tänk på att den inte får vara i flytande form.

28 HANDBAGAGE - VAD GÄLLER
Packa så mycket handbagage som du orkar och som du får plats med. Det får inte  överstiga 10 kilo förstås men det kan ju bli rätt mycket i alla fall.  Övrigt, incheckat bagage tar man bra betalt för på lågprisflyget - allt för att skinna dig på pengar.

29 T-BANAN kAN HA RABATTER
Kollektivtrafiken i större städer brukar ha turistrabatter eller andra kollektivtrafiks rabatter. Ta reda på om hur det ligger till med den saken innan du väljer ett dyrare alternativ. Ibland finns det klipp, dags, eller helgkort som gör upplevelsen ganska behaglig. M. a. o - helt gratis kollektivtrafik. Besök den lokala turistbyrån eller jämförbara faciliteter, det kan löna sig i längden.

30 VAD ÄR SKATTEFRITT
Passa på att handla på Tax free shopping - ett trevligt inslag som man inte vill missa. Men det visar sig oftast att butikerna på flygplatserna inte har några nämnvärt kännbara extrapriser som på t. ex. överskottsbolaget. känns surt !

31 MUSEUM NÄR DET ÄR SOM BILLIGAST
Ibland har olika museer gratis inträdde vissa tidpunkter. Räkna bara med att det kan vara riktigt mycket folk den dagen som det gäller. Ta reda på vilka dagar som rekommenderas för att inte upplevelsen ska förtas av all stress som eventuellt dyker upp.

32 LUNCH PÅ FEL PLATS
Visst vill man unna sig något lite lyxigt allt ibland - men smakar det så kostar det och det blir man snart varse. Vill du däremot äta något billigare så rekommenderas lunchmenyerna som kan väljas på de flesta restaurangerna. Spara pengarna till andra trevliga aktiviteter istället.

33 FLASKAN - MEN FYLLT MED VATTEN
Säkerhetskontrollen har stränga regler om att man bara får ta med sig en deciliter vatten genom gaten. Men när bara detta är genomgånget är det inga problem att fylla på sin tomma flaska med kranvatten eller vad som nu dyker upp som alternativ.

34 VIN KAN VARA BÅDE DYRT OCH BILLIGT
Vinet ska du helst välja själv - låt inte servitören göra detta då detta kan bli en dyr historia. Ska det rekommenderas någon maträtt av servitören så be om att få titta i menyn istället - kostnaden för den här goda måltiden kanske blir det enda du minns av den här fina kvällen.

35 TAXI DYRT PÅ KVÄLLEN
Taxan höjs som bekant ju senare du beställer taxin - ibland går det naturligtvis att köpslå med en förare om det är många om kunderna. Bra att veta är också vilken nattaxa som gäller om man är oförberedd.

36 MAT INOMHUS ELLER UTOMHUS
Priserna kan var olika höga beroende om du äter inomhus eller utomhus. Välj att sitta inomhus så är det större chans att det inte kostar mer än vad det står i menyn. Den billigaste platsen är oftast att sitta i baren och äta - men inte alltid den bekvämaste förstås.

37 FRUKOSTEN KAN DU GÖRA SJÄLV
Att äta frukost ute i staden är en dyr upplevelse. Ibland finns det en vattenkokare på hotellrummet och resten kan du hamstra eller handla med dig från staden. Koka dig eget kaffe och njut av att det går att laga till frukost på rummet utan att du ens behöver lämna det samma. Handla smarriga saker i en affär och upplev hotellets rytm på ditt sätt.

38 SÖK UPP STORMARKNADER
Spara pengar genom att uppsöka större stormarknader när du handlar. Vet du inte var dom ligger så fråga någon som vet - i London kan du fråga polisen om vägen till "supermarket" de svarar alltid med ett vänligt bemötande och det har man behållning av hela dagen.

39 TELEFONKORT ISTÄLLET FÖR MOBILTELEFON
Vill man ringa hem kanske man ska välja att skaffa ett lokalt telefonkort att ringa på. Man knappar in en kod i mobilen och ringer hem på detta telefonkort till en mindre minutkostnad.

40 SIMKORT - LOKALT
Skaffa lokalt simkort - typ kontantkort om du ämnar att stanna en längre tid på samma plats. Tänk på att detta inte fungerar om din mobil är låst till en specifik operatör.

Välj fler sparförslag här -  A B C D E F G

Träffar: 28637
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd