Leva billigt - Spartips A !

Kategori: Leva billigare - Spartips Publicerad onsdag, 18 mars 2009

Välj fler sparförslag härA B C D E F G

Leva billigt betyder definitivt inte att man måste leva fattigt ! Här kommer framledes att skrivas om billigare alternativ till allt som vi använder oss av i vardagen och fritiden. Det kan gälla mat, prylar, levnadsätt mm mm.....

Spartips beträffande apparater och belysning !

Är det läge för att titta på elavatalet ? Gå till den populära sidan www.elskling.se och gör en jämförelse mellan Sveriges olika elbolag och jämför priser. Du sparar både frustration och en slant = pengar.
Är du online med datorn fastän du inte är på plats - den surrar i alla fall och tar en massa ström. Kanske kan du stänga av den trådlösa musen och bredbands routern också - du kan även hitta bättre energisparfunktioner på datorn än dom som är inställda när du köper den.

Men det bästa är att komma ihåg att stänga av den helt och hållet - speciellt om du är ifrån datorn en längre tid.
Det som man kanske glömmer ibland, är att - Standby på video, tv apparaten och stereon är energi slöseri. Tryck på On och Off knappen - förbrukningen på Standby - läget kan variera något, men ligger i snitt på ca 50 kWh eller mer, räknat per år. En gammaldags tjock-TV brukar eller rättare sagt brukade dra mycket mindre ström än dagens platt tv apparater på standby läget. Men mycket mera när den är / var igångBrukade = som tur så finns de ju knappast mera !

Mera Tips ! Kan man tända lampor så kan man släcka efter sig. Om lysrör säger man ju att det skulle bli dyrare om man släcker och tänder ideligen - men fakta är att det lönar sig att släcka ett lysrör också. Är du snart tillbaka till lysrörs rummet kan det vara bättre att inte släcka förstås. Nu när lågenergilampor blir billigare och billigare så kan man gärna byta ut alla gamla lampor till denna nyare variant. Men ett tips är om du har lampor i ett rum som du tänder bara någon gång ibland, är det bättre att låta dessa lampor sitta i tills du har slut på alla gamla lampor för maximalt användande av lampor som du får över när du byter till lågenergi lampor. Så - Släng inga lampor bara för att du byter till nya.

Matlagning och förvaring - kolla in dessa spartips !

01 Använd locket till grytan det spara ca 40 procent av energiförbrukningen.

02 Avfrostning av gamla frysar bör ske ofta och kika bakom skåpet och rengör samtiodigt - allt detta minskar energiförbrukningen.

03
Kylan i frysvaror bidrar till kylan i kylskåpet om du tinar upp dom i kylskåpet innan det är tid för matlagningen.

04 Använd mikrovågsugnen lite oftare för portioner upp till 3-4 personer - det tjänar du pengar på !

05 Om du öppnar ugnsluckan ideligen, kan du räkna med en temperatur minskning på ca 25 grader varje ggn.

06
Vet du inte hur du ska laga till olika maträtter på rätt sätt så att det blir kostnadseffektivt - ska du köpa en bra kokbok som du kan ta lärdom av och laga till maten så fort som det bara går så tjänar du pengar på detta i långa loppet.

07 Koka vatten med en vattenkokare istället för att använda spisen - det tjänar du pengar på !

08 Kolla temperaturen så ofta du kan. En gyllene regel är ungefär 18 grader i frysen och en medeltemperatur på ca 6 - 8 grader i kylskåpet. Minskar (ökar) man en grad så får man en ca 5 procents ökning av energiförbrukningen.

 

Badrum och tvätt - bästa sättet att spara pengar på.

01 Läckande kranar är ett irriterande inslag i hemmiljön - bättre att kolla och byta eventuellt trasiga packningar och känna att för varje droppe mindre läckande vatten finns det massor av pengar att tjäna !

02 Investera i besparande vatten munstycken som till t. ex. duschen och andra vattenkranar.  Man kan i praktiken spara otroligt mycket vatten på detta sättet - en bra investering för ett par hundra kronor.

03 Ett smart tips är att duscha i badkaret (om man har ett sådant) och sätta i proppen i karet så att det fylls med vatten - nästa som vill tvätta av sig erbjuds nu istället ett skönt bad för ingen kostnad alls. Detta förutsätter ju att man kan acceptera att bada i detta dusch vatten. Mm - kanske inte var så bra tips i alla fall......

Det finns bra lampor idag som påverkar och reducerar energiåtgången

2008  (dec) utfärdades ett EU beslut om att den vanliga glödlampan skulle förbjudas för alltid.
Man motivera detta med att man önskar att spara energi - men beslutet har en trist baksida, nämligen problemet med kvicksilver. I Sverige beslutades det att från och med 1 juni 2009 skulle det finnas strikta regler för hur kvicksilver används i industruell miljö. Förbjudet i så mån att man dock fick använda det för att laga sina tänder med - detta var socialstyrelsens meddelande och detta dessutom samma dag  - anmälningsplikt gäller ! Eftersom lysrörslampor innehåller kvicksilver kan man inte hålla sig för skratt om man betänker sig det beslut som Andreas Carlgren (dåvarande miljöminister) utfärdade redan den 15 jan. 2009. Så EU beslutet - att folk ska överge den gamla glödlampan är naturligtvis inte den mest miljö anpassade varianten - utan snarare dubbla budskap om vad som är bäst för miljön.

Folk började dessutom att hamstra vanliga glödlampor och motiverade detta med (enligt Dagens Industri) att folk tyckte bättre om den varma, gulaktiga färgtonen - ljuset som den vanliga glödlampan lyser med.

Lösningen bör och kan vara den nya LED - lampan

Den nya tekniken erbjuder en annan lösning som inte är ny på något vis. Lösningen är finurlig och inte så miljöförstörande som lysrörslampan. Ser man till energi åtgången så är resultatet strålande och brinntiden är inte heller dåligt - den kan räknas till ca 20000 - 100 000 timmar - Sanslöst bra egentligen i jämförelse. Man märker av den mer och mer och försäljningen ökar med en rasande fart. Man har sedan länge använt LED - tekniken i trafikljus, billjus med mera så nu väntar man bara på bättre priser så att bytet till dessa lampor kan ske fortast möjligt.

Uppbygnaden består av flera LED - lampor som kan ökas till hur många som helst för att uppnå en bättre ljus intensitet och det är
med hjälp av så kallad galliumnitrid som ljuset bildas. Starkare och vassare LED- lampor dyker också upp hela tiden man tror att byte till kisel är en väg att uppnå bättre resultat och bör vara på marknaden när detta skrivs.

LED-lampor håller sig kalla och det är liten eller ingen risk för värmeutveckling. Att en LED - lampa skulle orsaka en brandhärd är därför minimal och obefintlig, dessutom tänds en LED- lampa ögonblickligen och som det har antyds förut så är livslängden mycket lång.

Välj fler sparförslag här -  A B C D E F G

Du kan själv medverka med egna tips och idéer genom att skriva en kommentar här nedan eller - Gå till Meny - "Dina Personliga Sparförslag"

Träffar: 32303
DMC Firewall is a Joomla Security extension!