Spara och njut - Spartips B !

Kategori: Leva billigare - Spartips Publicerad tisdag, 07 april 2009


Välj fler sparförslag här -  A B C D E F G

Den som lever billigt kan ha kortare förvärvsarbete eller lägga ner mer pengar på studier, resor, hobbies eller ideellt arbete eller spara till någon större sak.

Många fördelar

När vi gör mer arbete hemma kan gemenskapen i familjen stärkas och den sociala servicen minskas. Ju mer vi gör själva, desto mindre service behöver vi ju av samhället. Den som odlar och lagar maten själv får bättre kontroll över den och kan undvika skadliga tillsatser av olika slag. Att leva enkelt eller billigt kan vara en del av den enskildes självförverkligande men kan också vara en solidaritetshandling gentemot människorna i u-länderna, eftersom vår höga levnadsstandard uppnås på deras bekostnad.

Livsmedel

Vegetarisk kost är oftast hälsosammare, mer lättsmält och lite billigare om man beräknar den genomsnittligt och per månad. Eftersom djurproduktion kräver mer energiåtgång och större odlingsarealer är det vettigare med vegetarisk kost. Om man kan tänka sig att fasta någon dag i veckan så minskar du risken för att gå upp i vikt och kanske också slipper en latent övervikt när medelåldern kryper på - minska gärna på fett, vitt bröd, socker och onödiga mellanmål så sparar man pengar och håller sig i trim utan att anstränga sig för mycket. Vatten är också en alternativ - dryck som man kan välja då och då till en del maträtter eller måltider.


Och !

Blanda dina frukostflingor själv
Laga till egna sallader, så kallad råkost - inte så energikrävande tillagning och kan sägas nyttigare, mindre disk och billigare i inköp.
Fixa din maträtt själv - köp inte halvfabrikat, dessa är ofta dyrare i inköp än hemlagat.
Kan du baka eller lära dig så gör dett så ofta som möjligt. Bakar du en ggn per vecka sparar du tusenlappar.
Yoghurt gör du också lätt själv, använd 37 gradig mellanmjölk, två matskedar vanlig yoghurt - täck över och låt stå varmt två - tre dagar. Välj fritt vad du vill ha till, t ex frukt, flytande honung eller liknande, resten kommer att bli vassle.
Vill man prova på att göra Vinäger - så använder man äppeljuice, vin, eller cider som man ympar med köpt vinäger. Ställ i en skål eller kärl tills den erhållit rätt smak.
Gillar man öl och vin så kan man göra den själv.
Vill du prova på att göra kvark ? Du använder filmjölk som man värmer upp sakta och försiktigt tills den skär sig och flockas, häll genom duk och låt rinna av. Smaksätt efter behag men med fördel med mixade kryddväxter. Fint till smörgås eller i sallad.
Undvik all burkmat men välj gärna billiga konserver - tänk vad du kan spara om du väljer extrapris varor istället.
Byt det traditionella smörgåspålägget mot till exempel solroskärnor, fänkål, basilika, olivolja och mixad mandel. Allt detta blandas till en god röra.

 

Gör en del själv - det lönar sig


Klippa håret på alla i familjen är nåt man klarar själv med rätta verktyg. Köp en bra hårklippningsapparat, ofta även kallad för trimmer och klipp alla i familjen till extrapris.

Släng inte alla tomma mjölkartonger och andra sorters kartonger, dessa kan användas för att frysa in dina matvaror eller använd dom att så nya fröer i och experimentera gärna.

Papper att kladda ner trevliga anteckningar på behöver du inte köpa ideligen. Använd gamla kuvert eller annat kasserat vitt papper och återanvänd det istället.

Skriver du mycket brev kanske du får många brev också - använd gamla kuvert och stryk över gammal text. Återanvänd allt så mycket det går.

Nya fräscha krukväxter är lätt att skaffa om man byter sticklingar med till exempel grannen eller bästa kompisen.

Petflaskor och andra plastflaskor kan klippas till och bli olika leksaker för barnen - till exempel en liten spade för sandlådan eller något att ha i badkaret som flyter omkring som en liten båt.

Skaffa dig billiga verktyg på loppis och second hand. Fixa och reparera småsaker, möbler eller enklare problem som man med lite tålamod och enkla knep kan få att fungera igen.

Är du lite händig så laga och sy dina kläder själv, på ditt sätt och sätt en personlig prägel på din (nya) garderob.

Ta hand om dina saker och vårda dom ömt så håller dom längre, torka av, smörj till exempel cykeln och andra mekaniska prylar så att dom fungerar klanderfritt lång tid framöver.

Köp mat och andra kapitalvaror när det är billigt. När du lagar mat så gör stora portioner så att det blir över en del som då kan frysas ner - smart knep för att spara pengar !


Lämna in dina skor till skomakaren det lönar sig innan dom blir helt förstörda.

Att ha kort resväg till arbetet, rekreation och andra bekvämligheter sparar både energi och pengar. Har man ändå långt till vissa aktiviteter så välj kollektiva alternativ.

Kan man tänka sig ett kollektivboende behöver man inte så många saker eller prylar. Man delar på gemensamma utrymmen och kan ha gemensamma kapitalvaror ihop.

Har man möjlighet kan man byta tidniongar med grannen eller bästa vännen så blir det fler att välja på och billigare i längden. Gå till biblioteket och läs tidningar och böcker där istället för att köpa hela tiden.

Köp böcker på loppis, antikvariat eller på bokrea. Byt böcker med vänner och bekanta.

Byta prylar med sina vänner är också en trevlig sysselsättning.

Självplockning av gurkor, jordgubbar, hallon, vinbär, potatis, majs frukt etc. Trevligt, socialt och sparar enormt mycket pengar.

Odla själv - skaffa drivbänk och driv upp dina egna plantor - mycket trevlig sysselsättning.

Använd dig av allemansrätten - gå ut i skogen och plocka av bär, svamp, blad, örter, mossa mm. Använd gammal kunskap om vad man kan göra med frukt, bär och blommor - till exempel färg att färga kläder med.

Ekonomiska råd !

Spara en lite slant varje dag när du vet att du absolut inte behöver dom - 10 kr om dagen blir ju som bekant ca 3500 kr på ett år !

Sälj onödiga saker du inte har behov av. Ha inte för mycket prylar av allting, då klarar man sig med en mindre lägenhet eller mindre hus och sparar ännu mer.

Prova att veckohandla. Spara tid och pengar ! Beräkningar man gjort är att man kan spara 100 timmar och upp till 1000 per år bara man handlar rätt.

Åk direkt till de som producerar till ex potatis, säd, mjölk, grönsaker, ägg, bär mm.

Loppmarknader ska man ha koll på - ibland gör man fynd, men akta dig för att åka dit bara för att köpa någonting.

Auktioner är däremot lite vanskligare. Antingen fyndar man eller så blir man barskrapad, så akta dig och tänk dig för - och lägg en övre gräns där du stoppar ett köp oavsedd.

Bilda en inköpspool för attraktiva och gynnsamma inköp av prylar som kan delas gemensamt till exempel: verktyg, specialverktyg till bilar, hobbymaskiner, batteriladdare, större domkraft, trädgårdsmaskiner, vedkap mm.

Kolla bästa priset på storförpackningar, men välj bara detta alternativ om du har gott om plats att förvara maten.

Gå ihop och beställ varor på internet, stora partier på postorderföretag ger bättre villkor och bättre priser.

Välj fler sparförslag här -  A B C D E F G

Träffar: 18589
Our website is protected by DMC Firewall!