RSS Nyheter Expressen

En nyhet är ofta aktuell och sprids i regel via någon form av massmedium. Det kan göras i tryckt form (tidningar), via ett etermedium (vanligen radio eller TV), Internet eller från mun till mun till en tredje part eller större publikskara. Den som samlar in och framställer nyheter kallas för journalist, och någon som presenterar nyheter (på TV) kallas för nyhetsankare.

Värdet hos en nyhet grundar sig på flera saker:

 • Den är oväntad. Ju mer oväntat något är, desto större nyhetsvärde. Inom kommersiella nyhetsmedier (inklusive kvällstidningar) ger mycket oväntade nyheter stora, svarta rubriker; de benämns ofta som sensationer eller (om de har negativt innehåll) skandaler.
 • Den påverkar stora delar av samhället. Ju större delar av samhället och ju fler människor som drabbas eller gynnas av nyheten, desto större allmänintresse anses den ha.
 • Den berör kända och/eller viktiga personer. Personer med faktisk makt (politiker, företagsledare) eller en roll som föredöme (framgångsrika personer inom idrott eller massmedier) intresserar fler personer. Dessa personer benämns ibland samhällets elit.
 • Den sker nära dig. En nyhetskonsument som direkt påverkas av en nyhet, kommer i större utsträckning att uppmärksamma nyheten. Detta gäller större olyckor, idrottshändelser och andra händelser i din närhet.
 • Dess karaktär. En nyhet som väcker folks känslor (inklusive människors rättvisekänsla) eller är av dramatisk art lockar till större engagemang.
 • Källa: Wikipedia
Sveriges bästa nyhetssajt med nyheter, sport och nöje!
 1. Tre personer har gripits misstänkta för inblandning i dödsskjutningen av en man i Biskopsgården i Göteborg i november. Enligt Göteborgs-Posten misstänks en av de gripna personerna bland annat för mord.

 2. De svenska författarna Sami Said och Isabella Nilsson har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris 2019, skriver Nordiska rådet i ett pressmeddelande. 

  Vinnaren offentliggörs den 29 oktober.

 3. Polis och ambulans har skickats till ett företag i Kävlinge.

  En person har klämt handen i en hissmotor.

 4. Aktivisten Elin Ersson, 21, vägrade sätta sig ner i sitt flygsäte och hindrade därigenom deportationen av en afghansk man i 50-årsåldern. Att mannen nyligen hade avtjänat ett fängelsestraff i Sverige visste hon inte då.

  Men hon ångrar ändå inte sitt handlande. Det fastslog Elin Ersson, som nyligen dömdes för brott mot flyfartslagen, i ”Morgonpasset” i P3.

  – Jag gjorde inte det jag gjorde för att säga att han är en bra människa, säger hon i programmet. 

 5. Polisen i Halland utreder misstanke om ett mord sedan en äldre man anträffats död i sin bostad på en mindre ort utanför Laholm.

 6. När uppgifterna om Angela Guis möte med kinesiska affärsman kom fram agerade svenska UD direkt.

  Pekingambassadören Anna Lindstedt kallades hem omedelbart, enligt Dagens Nyheter.

  – Jag har aldrig varit med om något liknande, säger en källa till tidningen.

 7. Ett bostadsområde i Visby på Gotland har spärrats av efter att ett misstänkt föremål har hittats.

  Polisen kan inte utesluta att föremålet är farligt.

  Nu väntar man på tekniker från fastlandet.

 8. Det blir ingen racing för prins Carl Philip under 2019. Kungasonen tar en paus från sin motorkarriär för familjens skull. 

  ”Under 2019 kommer jag fokusera min tid på familjen och blickar istället fram emot 2020 när det gäller racing”, skriver han på Instagram.

 9. Ett område i Umeå har spärrats av efter att ett misstänkt farligt föremål har hittats.

  Polisen ska göra en närmare bedömning av föremålet – och bombskydsgruppen är på väg norrut.

 10. Nu blir det lägre moms på nätpubliceringar.

  Regeringen beslutade på torsdagen att sänka digitalmomsen till sex procent.

  – Att läsa en tidning på papper eller läsa den på plattan eller telefonen är ingen skillnad så det är klart att det ska vara samma moms, säger finansminister Magdalena Andersson, S.

 11. En bil har singelvoltat i Tyringe utanför Hässleholm.

  Skadeläget är oklart.

 12. Sveriges folkmängd fortsätter öka, men långsammare, visar Statistiska centralbyråns (SCB) senaste statistik.

 13. Max Andersson drog nyligen tillbaka sin kandidatur för MP i Europaparlamentet.

  Nu går han med i det nystartade partiet Partiet Vändpunkt, skriver SvD. 

 14. Få förskolor anmäler när barn kränks av personalen, trots att de måste det enligt skollagen, skriver Kommunalarbetaren (KA).

 15. Polisen rapporterar om hala vägbanor på flera platser i Småland under torsdagen.

  Vid elvatiden inkom larm om en trafikolycka på länsväg 897 vid Eke utanför Växjö. Ett fordon ska ha kört in i en mur med misstänkta personskador som följd. 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd