33 Spartips

Kategori: Fattig content
Publicerad onsdag, 10 februari 2016
Skriven av Administrator

Spara eller slösa, visst frågar vi oss allt ibland hur vi skulle kunna spara mera och kasta mindre. Om vi inte konsumerar så stannar tydligen både Sverige och övriga världen. Men om jag inte vill konsumera så mycket då? Men mår vi egentligen så mycket bättre av all konsumtion? Ja, om vi inte köper för mycket. Mm ? Så om vi sparar för mycket så stannar hjulen och det är inte heller bra. En del hävdar att, först så producerar marknaden bara en massa skräp som endast håller ett kort stund, sen vill samhället att vi ska köpa skiten. Så en sista fundering: Kan man både vara rik och miljövänlig? Varför ska vi spara? Varför ska vi konsumera? Hur ser forskarvärlden på detta?

Här kommer listan !

 1. Köp mycket mat när det är billigt och använd din frys fullt ut
 2. Köp storpack och istället för små slattar
 3. Försök att spara in på Café besöken och fika hemma oftare
 4. På jobbet är det matlåda som gäller (fixa dagen innan)
 5. Släng inte maten bara för att datumet anger detta
 6. Välj bort hemtelefonin - kör bara mobilen (sparar massor)
 7. Kanske dax att se över bolånet med flera andra banker (jämför)
 8. Kör autogiro så slipper du en massa onödiga avgifter
 9. Nytt elavtal? Gör en jämförelse på nätet! Elskling.se är bra start!
 10. Behöver du egentligen alla TV kanaler som du har? Kolla!
 11. Vill du ringa billigare så använd dig av Skype (Många har Skype)
 12. Boka din resa när det inte är högsäsong - sista minuten sparar en massa!
 13. Samåkning till jobbet är en besparande åtgärd
 14. Köp inte för dålig bil - skapar bara problem, elände och kostnader
 15. När du tankar se till att välja bränsle där det är billigt för tillfället
 16. Kör ekonomiskt - finns en massa tips på nätet (ecodrive)
 17. Tvätta först när du kan fylla tvättmaskinen till brädden
 18. Samma gäller för torktummlaren - lufttorka det som går
 19. I sovrummet kan man sänka värmen drastiskt (då sover man bättre)
 20. Byt dina gamla lampor mot lågenergilampor istället
 21. Ska du renovera - gör det du kan själv, innan du anlitar någon
 22. Spara på vattnet och diska inte under rinnande vatten
 23. Släng inga flaskor förrän du har kollat om de går att panta
 24. Kolla reklambladen innan veckohandlingen - köp där det är billigt
 25. Finns det ett bibliotek i närheten så låna böcker istället för att köpa
 26. Gör dig en tjänst - sluta att snusa eller röka - sparar tusenlappar
 27. Har du gamla prylar liggandes så sälj på blocket eller tradera
 28. Gillar du att röra på dig så fixar du det hemma - undvik dyra gym!
 29. Kärlek kan inte köpas för pengar - mer kvalitets tid till barnen
 30. Snigelpost är ute nu - kör med e-post istället så sparar du in portot
 31. Har du trädgård så odla dina egna grönsaker - både nyttigt och gott
 32. Man behöver inte köpa sina julklappar - fixa en del själv, uppskattas!
 33. Skaffa egna klippverktyg till håret - man lär sig efterhand och roligt är det

Kontakt

Kategori: Fattig content
Publicerad onsdag, 27 januari 2016
Skriven av Administrator

Hör gärna av er om ni har frågor angående fattig.se:

 

fattigpunktse (@) gmail.com

Sälj ditt gamla silver !

Kategori: Fattig content
Publicerad tisdag, 22 december 2015

När det blir lite tomt och fattigt i plånboken kanske detta kan vara ett alternativ !

Hur gör man egentligen för att sälja sitt gamla SILVER om man nu har fått över en hög? Du kanske funderar på att sälja ditt gamla silver men är orolig för att bli lurad av simpla kampanjpriser eller att sälja dina värdeföremål till oförskämda underpriser på internet? Se till att dina värdeföremål och arv förtjänar en objektiv värdering! Var även noga med att få en kostnadsfri, korrekt värdering. Förutom själva metallvärdet finns oftast ett genuint samlarvärde som i många situationer överstiger silvervärdet ett antal gånger om. Att smälta ner och förstöra kan bli en riktig förlustaffär. Gå inte på några höga lockpriser i annonser eller på internet. Kolla dagsaktuella kurser och jämför olika bolag med varandra. Tyvärr så är det svårt och nästan dumt att rekommendera något företag som köper silver eller guld utan istället kommer det att läggas upp några länkar nedan, så får man själv välja vilket företag som passar en bäst. Det man ska titta på väldigt noga är hur de olika inköparna beräknar vikten, hur de hanterar utbetalningar och vad de betalar för ert skrotsilver. Vad händer med silvret du säljer? Det silver som köps upp - smälts ned och återanvänds precis på samma sätt som med guld. Detta betyder att det inte bara är bra för din ekonomi att sälja det silver du inte har användning för, det är bra för miljön också. I Sverige är Lägsta är lägsta halten silver, 830 tusendelars renhet och detta är en halt som garanterar att importören förser föremålet med sin namnstämpel som registrerats hos SWEDACKattfoten är den mest vanligt förekommande stämpeln som de flesta svenskar så väl känner till eller så finns också den internationella kontrollstämpeln CCM, men den är mindre förekommande.

Nedan hittar du några silver - länkar att börja med men sök gärna själv på nätet efter fler aktörer som köper upp silver.

Hur mycket tål jorden

Kategori: Fattig content
Publicerad fredag, 25 december 2015

Det finns gränser för vad vårt jordklot tål!

Det finns säkert en gräns för hur mycket vår jord egentligen tål innan vi får oanade konsekvenser som säkert blir svåra att få rätsida på. Under detta sekel kommer jordens befolkning att uppnå 10 miljarder människor. 10 000 000 000 är egentligen en helt ofattbar hög befolknings siffra. Så många människor kommer säkerligen att öka belastningen på miljö och klimat dramatiskt. Räkna med - lågt räknat - ca två ton koldioxid per person och år – jämfört med många EU-länder en låg nivå där man kan räkna med ca 8 ton per person och år. Jämför vi med USA så är vi uppe i ca 20 ton per person.

Preliminärt skulle då klimatutsläppen öka med uppskattningsvis sex miljarder ton årligen. En fruktansvärd stor ökning kan tyckas och tangerar mer än Europas totala utsläpp i dag. Forskare har nu tillsammans pekat ut nio kritiska områden. Nu kommer även några miljöforskare att definiera nio sådana gränser. Initiativet är Svenskt och Nobelpristagaren i kemi Paul Crutzen ingår även i gruppen.

De nio kritiska områden är:

 • Koldioxid och global uppvärmning
 • Utrotade arter
 • Kväve och fosfor
 • Ozonet i stratosfären
 • Försurade
 • Vatten
 • Jordbruk
 • Små partiklar i luften
 • Kemiska gifter

En del hoppas kanske för mycket på människans uppfinningsrikedom.

Man har i alla tider litat på teknikens möjligheter, en minskad fattigdom och förbättrad utbildning så att  vi kommer mot en hållbar utveckling. En del menar mer drastiska åtgärder, så kallat "paradigmskifte", ett helt nytt system där den egna konsumtionen minskar och inriktar sig lokalproducerade produkter och mat och så fint som så kallade "cirkulära ekonomier" Man borde eventuellt hitta en medelväg som kan anpassas efter behov men ändå vara ett riktmärke. Vilken väg man än väljer så är dagens forskare övertygade om att det är extremt bråttom och att det krävs gemensamma lösningar.

Sälj ditt gamla guld !

Kategori: Fattig content
Publicerad tisdag, 22 december 2015

När det blir lite tomt och fattigt i plånboken kanske detta kan vara ett alternativ !

Har man gammalt skrot-GULD som bara ligger och samlar damm i någon byrå är det kanske bättre att man smälter ner guldet och gör nya, fina smycken av dem igen. På så sätt kan ditt gamla GULD återanvändas och glädja någon annan. Man får ofta rätt bra betalt om man lämnar in armband, örhängen och ringar mm - bara man väljer eller hittar rätt företag. Har du guldsmycken att sälja kolla på nätet hur du gör? Skälen är flera till varför du bör undersöka marknaden innan du bestämmer vem som ska få köpa ditt guld. Annonser som lovar högt guldpris förekommer ofta i exempelvis landets tidningar. Förr i tiden var det också vanligt med kringresande som tillfälligt hyrde in sig i olika lokaler och erbjöd sig att köpa guld och guldsmycken.

Om du ämnar att sälja guld bör du vända dig till en guldköpare som kan göra en värdering enligt hantverkets många och kluriga regler. Guldets renhet bestäms, vilket också bestämmer karathalten. Man använder en mängd olika hjälpmedel, till exempel skraptester, kungsvatten och magneter. Detta görs försrås för att du ska få rätt guldpris.

Att sälja guld handlar om att ange rätt guldvikt. Nästa steg för att få ett bra pris när du vill sälja guld är att vända dig till en guldköpare som kan garantera att ditt guld vägs korrekt. Din guldköpare bör använda specialvågar som är tillverkade och finkalibrerade just för att väga guld. Kontrollera gärna på guldköparens hemsida hur vägningen går till – om de speciella vågarna är EU-godkända och att de kontrolleras regelbundet av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Seriösa guldköpare anger detta. Att sälja guld ger snabb betalning!

Oftast behöver du inte vänta mer än 24 timmar efter en värdering innan guldköparna betalar ut dina pengar. Det finns flera alternativ hur guldköparna gör sina utbetalningar till dig. Du kan välja om du vill få dem överförda till ditt bankkonto, eller om du vill hämta ut dem per avi. Har du en gång bestämt dig för att sälja guld så uppskattar du säkert att få dina pengar snabbt. Ett gram guld kan dras ut till en 3.000 meter lång tråd med en diameter på blott 0,00012 mm! Guld kan vidare valsas ut till en tunn "plåt", så kallat bladguld, med en tjocklek av bara 0,0001 mm! Bladguld är så tunt att till och med ljus kan tränga igenom.

Nedan hittar du några guld - länkar att börja med men sök gärna själv på nätet efter fler aktörer som köper upp guld.

Underkategorier

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd