Dagligen meddelas det om elände, sjukdomar, nöd, misär, tårar men även lycka & glädje!

Var finns hjälpen?

 • flyktingkrisenvaxer.jpg
 • hjalposs1.gif
 • hjalposs2.gif
 • hjalposs3.gif
 • hjalposs4.gif
 • hjalposs5.gif
 • hjalposs6.gif
 • hjalposs7.gif
 • hjalposs8.gif
 • hjalposs9.gif
 • hjalposs10.gif
 • hjalposs11.gif
 • hjalposs12.gif
 • hjalposs13.gif
 • hjalposs14.gif
 • hjalposs15.gif
 • hjalposs16.gif
 • hjalposs17.gif
 • hjalposs18.gif
 • hjalposs19.gif
 • hjalposs20.gif
 • hjalposs21.gif

Besökare

3933824
Idag
Igår
Denna Vecka
Denna Månad
Alla Dagar
94
402
757
1192
3933824

Your IP: 18.208.187.128
2022-10-04 05:59

Efter jordbävningskatastrofen i Haiti startar nu flera svenska hjälporganisationer insamlingar för att kunna skicka mat, vatten, personal, medicin och andra förnödenheter. Många som ser tv-klipp på nätet från jordbävningen, bilder på skadade och sörjande funderar, hur kan jag hjälpa? Här finns några organisationer som du kan vända dig till.

Sedan jordbävningen i Haiti ägde rum tidigare i veckan har vi nåtts av rapporter om kaos, panik och enorm förstörelse. Man vet ännu inte hur många som omkommit men siffran ser ut att gå uppåt 100.000 människor. Men över tre miljoner människor lever fortfarande, många är skadade och hemlösa, och behöver hjälp.

Den svenska organisationen Frivilligorganisationernas insamlingsråd, (FRII) som samordnar insamlingar av pengar menar att svenskarna har visat ett stort intresse för att hjälpa Haiti.

– Många organisationer var igång redan dagen efter jordbävningen med speciella insamlingar och spridda rapporter från de olika förbunden säger att det finns ett stort intresse för att hjälpa de drabbade i Haiti, säger Erik Zachrison, generalsekreterare för FRII.

– Just nu befinner vi oss i fas ett i katastrofen. Det gäller att få ut folk ur rasmassorna, ge dem vatten, mat och sjukvård.

– I fas två behövs rehabilitering av människor som är skadade och i fas tre behöver vi uppbyggnad av skolor, sjukhus, dagis, bostäder och så vidare. Så det behövs mycket pengar nu, men även sedan.

Bland andra Hoppets Stjärna, Rädda Barnen och Röda Korset, Unicef och Svenska kyrkan återfinns bland de som har specialinsmalingar till Haiti. Även Plan Sverige, Sveriges femte största insamlingsorganisation, startar en hjälpinsamling och sänder extrapersonal till Haiti.

– Öronmärkta pengar är det bästa sättet att hjälpa då det kostar mycket med transporter för att kunna transportera medicin och andra förnödenheter, menar Karin Wiklund på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som skickat två IT-tekniker och 20 svenskar som ska bygga ett basläger i Haiti.

Enligt FRII håller elva organisationer med så kallade 90-nummer på att samla in pengar till Haiti. Det går att skänka pengar genom att betala in pengar på deras postgironummer, eller via sms.

Men man bör vara försiktig med vart man ger pengarna så att man inte stöter på någon bedragare. Det bästa sättet är att ge till en organisation man känner igen och som har ett 90-konto som utfärdats och kontrolleras av Stiftelsen för Insamlingskontroll.

Här är en lista på organisationer som har insamlingar till Haiti:

World Food Programme och UNICEF
Olika FN-organ som exempelvis World Food Programme och UNICEF med att täcka den fattiga befolkningens mest grundläggande behov.

Röda korset
Röda Korset finns på plats i Haiti och jobbar med humanitärt stöd. Just nu saknas material i form av filtar, medicin och annat på plats i Haiti. Svenska Röda Korset stödjer både det lokala Röda Korsets arbete med förebyggande och grundläggande hälso- och sjukvård, hygien, information om hiv/aids, hjälp vid naturkatastrofer, katastrofberedskap.

Rädda Barnen
Rädda barnen är på plats i Haiti och jobbar med akuta hjälpinsatser, som utdelning av filtar, tvål och myggnät och ytterligare beredskapsarbetare är också på väg till det drabbade området. Så fort tillfälliga bostäder har ordnats kommer Rädda Barnen även att sätta upp barnvänliga platser dit barnen kan komma för att prata och leka och få stöd och hjälp för att återhämta sig.

Läkare Utan Gränser
Läkare Utan Gränser har redan behandlat nära tusen människor och skadade fortsätter att strömma in till de hälsocenter som fortfarande fungerar. Läget i Port-au-Prince är kritiskt och många av Läkare utan gränsers byggnader är förstörda. Främst medicin och platser att behandla skadade på saknas. Över 800 lokalanställda arbetar för organisationen i Haiti och fler är på väg.

Unicef Sverige
UNICEF Sverige har startat en katastrofinsamling för att hjälpa barnen som drabbats av den kraftiga jordbävningen. Det första planet med katastrofhjälp till Port-au-Prince från UNICEF i Panama var lastat med förnödenheter som räcker till 10 000 familjer.

Läkarmissionen
Läkarmissionen arbetar intensivt med att förbereda en hjälpinsats för de som drabbats på Haiti. Läkarmissionen samarbetar med internationella partners på plats. Exakt hur insatsen kommer att se ut är ej ännu bestämt men den kommer att handla om en humanitär eller medicinsk insats.

Svenska FN-förbundet
FN finns på plats i Haiti och har även de drabbats hårt av jordbävningskatastrofen. FN:s huvudbyggnad har rasat och 100 FN anställda saknas vilket skapar svårigheter. FN finns på plats genom bland annat World Food Programme och behöver omvärldens stöd för sina hjälpinsatser. Det svenska FN-förbundet samlar in pengar till Haitis behövande.

Plan Sverige
Plan har startat en insamling för att kunna ge nödhjälp till dem som drabbats av jordbävningen. Arbetet med att förflytta människor ut ur riskzonerna pågår för fullt. Personal från Plan på närliggande Dominikanska Republiken har skickats till Haiti för att bistå i arbetet.

Svenska kyrkan
Kyrkornas internationella katastrofnätverk, ACT, finns redan på plats i Haiti och inleder nu omfattande katastrofinsatser. Hela världen, Svenska kyrkans internationella arbete är en del av det internationella kyrkliga nätverket ACT.

Lions
Lions via Lions Clubs International Foundation (LCIF) har gett ett katastrofbidrag till Haiti för att hjälpa befolkningen som drabbats av jordbävningen. LCIF har kontakt med Lions i Haiti och i de angränsande länderna för att samordna hjälpen. Lions har beslutat sända tält via MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – samt att öppna ett speciellt 90-konot för Haiti.

SOS-Barnbyar
SOS-Barnbyar har två boenden på Haiti. De skadades i jordbävningen, men ingen omkom. I byarna bor sammanlagt 400 barn och många av dem har svenska faddrar. Den ena barnbyn ligger i norra delen av Haiti och den andra en och en halv mil utanför Port-au-Prince. SOS-Barnbyar har liksom flera andra hjälporganisationer startat en insamling till förmån för de drabbade i Haiti.

Hoppets Stjärna
Hoppets Stjärna har också barnhem i Haiti men har fått kontakt med dem och fått rapporter om att de klarat sig relativt bra. Byggnaden är välbehållen men skolorna i närliggande byar är förstörda och några av barnen saknas sedan de befunnit sig i en skolbyggnad när den rasat.

ActionAid
Även Action Aid har barnfadderbyar på Haiti. Organisationen fanns på plats med nödhjälp från första dagen och räknar med att hjälpa 20.000 människor. Genom ActionAids katastroffond kan tillhandahålls mat, rent vatten och utbildning.

Läkare i världen
Läkare i världen (Médecins du Monde) har läkarteam på plats i Haiti. Läkare i världen arbetar på Haiti sedan länge med bland annat mödravård, undernärda barn och annan sjukvård. Till följd av katastrofen så skickas ännu fler hjälparbetare som bidrar i arbetet efter jordskalvet.

FRII
FRII är samlingsorganisation för insamlingsorganisationer. Rådets 92 medlemmar är Sveriges stora insamlare såsom till exempel Cancerfonden, Rädda Barnen, Röda Korset, Greenpeace, Amnesty International, Lutherhjälpen, Plan Sverige, Sjöräddningssällskapet och Frälsningsarmén.

Charity Rating
Charity Rating är en intresseorganisation som drivs för att hjälpa givaren. På hemsidan kan man göra sökningar och få fram den organisation som passar just för det ändamål man själv anser viktigast. En slags sammanställning av organisationer som hjälper behövande.

Källa:  DN

Insamlandet till Haitis befolkning har börjat starkt. Bland annat hade Röda korset fått in över 2,6 miljoner kronor fram till på fredagen, de flesta bidragen via SMS.

– De besked jag fått från många svenska hjälporganisationerna är att det har varit en jättebra start på insamlandet. Svenskar är bra på att ställa upp till behövande i katastrofsituationer, säger Erik Zachrison, generalsekreterare för den svenska organisationen Frivilligorganisationernas insamlingsråd, (FRII) som samordnar insamlingar av pengar, till DN.se.

Sverige har sedan långt tillbaka haft framgångsrika insamlingar till olika katastrofer. Översvämningarna i Holland på 50-talet var genombrottet menar Erik Zachrison och den katastrof som engagerade klart flest var tsunamikatastrofen 2004.

– Under januari månad 2005 samlade svenskarna in en miljard kronor till katastrofhjälp. Det är en helt ofantlig summa pengar och hjälpte otroligt många.

Erikshjälpen i Sverige har en insamlingskampanj på sin hemsida speciellt för Haiti, man har placerat ut speciella insamlingsbössor i sina butiker runt om i Sverige och man har redan märk av svenskarnas vilja att hjälpa.

– Pengarna har redan börjat strömma in och det finns en fantastisk vilja att ge, säger Louise Nordlund-Isaksson på Erikshjälpen.

Röda korset märker man också hur svenskarna engagerar sig för de drabbade i Haiti. Organisationen har hittills fått in över 2,6 miljoner kronor.

–  Den största delen kommer via SMS men det kommer även via postgiro och bankgiro, säger Ann-Charlotte Johansson, tillförordnad kommunikationschef på Röda korset.

De fyra stora teleoperatörerna drar nu också tillbaka sina avgifter på hjälpnummer till Haiti på samtliga nummer som är kopplade till 90-konton.

Men man bör vara försiktig med vart man ger pengarna så att man inte stöter på någon bedragare. Det bästa sättet är att ge till en organisation man känner igen och som har ett 90-konto som utfärdats och kontrolleras av Stiftelsen för Insamlingskontroll.

Även företag hör av sig till organisationerna för att höra hur de kan hjälpa. Till exempel har charterbolaget Fritidsresor erbjudit hjälporganisationerna att skicka med material med sina charterplan som flyger från alla nordiska huvudstäder en gång i veckan till Dominikanska republiken. Planen har plats för fem ton per flygning och kommer att flyga fram till i mitten på mars.

I Stockholm delar några nattklubbar med sig av intäkterna. Såväl Debaser som den västindiska klubben Barracuda skänker en del av sina intäkter till jordbävningsoffren i Haiti.

Världens länder har hittills utlovat totalt 268,5 miljoner dollar, cirka 1,9 miljarder kronor, i nödhjälp till offren för jordskalvet i Haiti, uppger FN enligt AFP. Detta blir utöver det som privatpersoner och företag skänker till hjälporganisationer.

FN:s livsmedelsorgan WFP, World Food Programme, meddelar att man planerar att ge nödhjälp till två miljoner människor som drabbats av jordbävningen i Haiti.

På plats i Haiti är det dock svårt att få fram hjälpen. Flygplatsen är överbelastad och kan bara ta emot de allra nödvändigaste planen. Många vägar är fyllda med bråte och det är svårt att komma fram.

Många sjukhus är alltför skadade för att ta emot vårdbehövande, och vårdpersonal kämpar i provisoriska lokaler utan utrustning. Tältläger har vuxit upp överallt, med invånare som saknar de mest grundläggande förnödenheter.

Det är svårt för räddningsarbetare att arbeta efter att solen gått ned då det inte finns tillräckligt många vakter och plundringar har skett på olika platser i staden. Bland annat utsattes ett av FN:s lager för plundring på fredagen.

De två svenska IT-tekniker som skulle ha anlänt till Haiti på torsdagskvällen hade på fredagen fortfarande inte kunnat landa. Svenskarna befinner sig på ön Curacao norr om Venezuela. Där inväntar de landningstillstånd.

Källa:  DN