Stäm utan stämapparat

Kategori: Fattig content Publicerad tisdag, 17 april 2012

Så Här Stämmer Du Gitarren Utan Stämapparat !

Ibland måste man stämma sin gitarr utan hjälpmedel, att lära sig detta är nog rätt så nödvändigt. Enklast är förstås att köpa en stämapparat. Då ser du på en så kallad display om tonen är för låg eller hög. Du hittar många bra stämapparter på marknaden som inte behöver kosta en förmögenhet, men det finns även ett sätt som heter att stämma med örat (på gehör) som är bra att ta till när det krisar.

Det föresätter förstås att du har ett musikaliskt öra och litar på din musikalitet. Stressa inte när du lyssnar av din gitarr utan ta god tid på dig så att du inte behöver skämmas för resultatet. Att lära sig vad strängarna kallas är en bra början - så här är det bara att memorera att de kallas E - A - D - G - B (H) - E, och detta räknat från den lägsta (tjockaste) till högsta (tunnaste). Så här är ett tips om hur du kan stämma gitarren på ett enkelt sätt:
Tryck ned strängen på gitarrens femte bandet på den översta (tunna) strängen.

Jämför nu tonen med den lösa andra strängen - lyssna noga och skruva på stämskruven tills du är nöjd.

Stämma gitarren 1

Fortsätt nu nedåt med dom andra strängarna tills du kommer till att stämma B-strängen (h) (5:e strängen), då är det viktigt att du trycka ner gitarrens fjärde band istället. Ett mer och avancerat sätt, är att använda så kallade flageoletter och ses av initerade gitarrister som deta klart bättre sättet.

Man får fram denna ton genom att försiktigt lägga på exempel pekfingret över den femte och den sjunde bandstaven. Viktigt är att man inte trycker ner strängen, utan att men bara lägger fingret lagom hårt så att en ton bildas när strängen slås an. Tonen vid femte bandet på E-strängen jämförs nu med tonen vid sjunde bandet på gitarrens A-sträng. När man når till b-strängen (h) ska 4:e bandet på 4:e strängen jämföras med 5:e bandet på gitarrens 5:e sträng.

Se bilden.

Stämma gitarren 2

Tonen vibrerar snabbt om man är långt ifrån rätt stämning. Försök att få det att vibrera så lite som möjligt så ligger du ganska rätt. Man måste också tänka på att alla gitarrer är lite olika beträffande att få det att bli helt rätt över alla banden - så ibland måste man kompromissa lite så att helheten blir så bra som möjligt.

Lycka Till !

Träffar: 4311
Our website is protected by DMC Firewall!